vrijdag 18 november 2011

Relevantie, relevantie, relevantie!

Nou, nou, deze titel klinkt wel heel overdreven. Wat moet er dan allemaal zo relevant zijn?

Google vindt relevantie heel erg belangrijk en jij ook! Dit gaat natuurlijk over websites en ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Relevante bezoekers.

Iedereen die een website heeft, wil graag zo veel mogelijk bezoekers. Maar dit moeten wel relevante bezoekers zijn. Een voorbeeld:

Als je een stenen (fysieke) fietsenwinkel in Eindhoven hebt, is het niet handig om alle mensen in Nederland die een fiets willen kopen op jouw site te krijgen. Iemand in bijvoorbeeld Groningen gaat niet zo'n eind rijden om naar jouw winkel te komen. Of je moet natuurlijk een bezorgservice in heel NL hebben maar daar ga ik even niet van uit. Dus je hebt niets aan heel veel bezoekers. Je hebt heel veel aan relevante bezoekers.

En als je als fietsenwinkel heel vaak gevonden wordt op de zoekwoorden 'vakantie in Spanje' is het ook niet echt te verwachten dat deze mensen klanten worden.

Relevante links.

Linkbuilding is belangrijk voor een hoger zoekresultaat in Google. Google vindt een link een soort positieve stem voor jouw website. Dit betekent dat het goed is als je veel links hebt vanaf andere sites. Nu kan je natuurlijk iedereen die ook een website heeft (je ouders, buren, balletschool enz.) vragen of ze een link naar jouw site willen maken maar dat zijn geen relevante links. En Google herkent deze.

Bij de fietsenwinkel is het slim om een link te hebben vanaf bijvoorbeeld een verzamelpagina met fietsenwinkels. Google vindt dan dat het plaatje klopt. Het is een website over een fietsenwinkel en de link bevestigt dit nog eens. Dit levert meer op dan een link van een website over een heel ander onderwerp. Dat wil niet zeggen dat je die niet moet vragen want die leveren misschien wel bezoekers op.

Relevante content.

Wat prettig is voor de bezoeker van jouw site én voor Google is duidelijke, relevante content. Op jouw site moet het heel herkenbaar zijn waar het nu precies over gaat. Het mooie is dat je op deze manier ook al vaak onbewust zoekwoorden in de tekst opneemt. Dus als je over een bepaald onderwerp schrijft, komen sommige termen al wat vaker terug. Voor meer effect kan je natuurlijk ook eens uitgebreid naar alternatieve zoekwoorden kijken maar er staat in ieder geval al iets relevants.

Wil je nog meer weten over deze onderwerpen kom dan op 24-11 of 15-12 naar mijn workshop wervende websites.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten