dinsdag 6 december 2011

SEO: metatags

Misschien heb je de term al eens gehoord: metatags. Of heeft iemand het wel eens over metatitle of metadescription gehad. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit je helemaal niets zegt.

Toch zijn deze termen belangrijk voor jouw website. En zijn ze bovendien een heel eenvoudige manier om beter te scoren in Google! Als je eenmaal weet waar ze zitten, is het simpel om ze bij elke nieuwe pagina in te vullen.

Maar waar gaat het nu precies over?

Als je een nieuwe pagina toevoegt in het cms (content management systeem) van jouw website heb je een invoerveld waar de tekst in hoort. Maar er zijn ook veel andere velden die je in kan/moet vullen. Als je hier goed kijkt, staan hier ook metadatavelden. Als je het niet kunt vinden, vraag het dan aan jouw websitebouwer. Hij of zij weet vast wel waar deze te vinden zijn. In WordPress heb je hier een seo-plugin voor nodig.

Maar wat moet je hier nu precies invullen?

Er zijn 2 belangrijke velden:
  • metatitle of -titel
  • metadescription of -beschrijving
Meta title

In mijn cms (Joomla) is de titel die ik geef aan mijn tekst, automatisch ook de metatitle. Maar dit kan ook een apart veld zijn.

In dit veld heb je maximaal 65 tekens waar je kort in kan zetten waar de tekst over gaat. Natuurlijk is het zinvol om hier een zoekwoord in te gebruiken waar je op gevonden wilt worden.

In Google zie je deze titel ook terug als eerste regel in de zoekresultaten.

Meta description

In dit veld kan je een korte omschrijving geven over de informatie die op deze pagina te vinden is. Je kunt hier maximaal 150 tekens voor gebruiken. Het is een soort samenvatting van de bladzijde.

Ook deze omschrijving zie je terug in het zoekresultaat in Google. Dit is namelijk de tekst onder de URL.

Als je deze description niet invult, zal Google zelf wat tekst pakken van jouw site en dat is niet altijd de meest belangrijke tekst maar bijvoorbeeld de eerste zinnen. En omdat dit meer tekens zijn, zie je dan ook vaak .... staan.

Kijk maar eens naar deze voorbeelden:



Zelfs al zou Google er niets mee doen, en er zijn geruchten dat het nu al zover is, dan nog vind ik het mooier overkomen in een zoekresultaat en wie weet haalt dat iemand weer over om op jouw link te klikken.

Pagina

Nog iets waar je op moet letten met deze metatags. Ze worden per pagina bepaald. Je kan dus elke pagina een andere titel en beschrijving meegeven. Dit geeft je dus mogelijkheden om verschillende zoekwoorden te gebruiken.

Maak er een gewoonte van als je een nieuwe tekst invoert om direct de metadata in te vullen. Dan is het een kleine moeite met een goed resultaat!

Keywords of trefwoorden

Als je goed hebt gekeken in jouw cms zie je waarschijnlijk nog een invoerveld staan bij de metagegevens. Dit heet dan keywords of trefwoorden. Deze hoef je niet meer in te vullen want Google kijkt hier niet naar. In het verleden wel maar hier is zoveel misbruik van gemaakt (heel veel zoekwoorden invullen die niet relevant zijn) dat dit veld is afgeschaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten